Kompressiovaatetutkimus Valmentaja-lehden tutkittua tietoa -osiossa


12.02.2015

Kompressiovaatteiden käyttö, tunnettuus ja hyödyt

 

Kompressiovaatteet eli liikuntasuoritusta ja palautumista parantavat vaatteet tekevät tuloaan ja liikkujien kiinnostus kompressiotekstiileihin lisääntyy koko ajan. Kompressiovaatteista onkin jo tullut kiinteä osa urheiluvaatetusta niin huippu-urheilijoille kuin tavallisille kuntoilijoillekin. Kompressiovaatteet ovat koko ajan kasvattaneet suosiotaan ja nousseet muoti-ilmiöksi. Brasiliassa pelattujen jalkapallon MM-kisojen myötä kompressiovaatteet nousivat polttavaksi puheenaiheeksi jälleen kerran, sillä muun muassa Uruguayn jalkapallojoukkue käytti MM-kisoissa kompressiourheiluvaatteita pelipaitoina.

 

Kompressiota ei vielä tunneta

Kompressiovaatteista on olemassa vain vähän avointa ja riippumatonta tutkimusta. Suomalainen Testing Lab julkisti marraskuussa ensimmäisen suuren kompressiovaatetutkimuksen, johon osallistui peräti 2533 henkilöä ympäri Suomea huippu-urheilijoista terveysliikkujiin. Osallistujissa oli suhteellisen tasaisesti miehiä ja naisia ja suurin osa vastaajista oli iältään 18-50 –vuotiaita. Suurin osa osallistujista oli liikuntatottumuksiltaan kuntoliikkujia ja vastaajien liikuntamäärä viikkotasolla oli pääosin 3-7 kertaa. Tutkimusta voidaan pitää laajana käyttäjätutkimuksena.

 

Tutkimus selvitti kompressiovaatteiden olevan suurelle osalle liikkujia vielä varsin tuntemattomia eikä niiden käyttötarkoitusta tai hyötyjä tunnisteta. Myös kompression tarkoituksesta ja toimivuudesta ollaan vielä epätietoisia. Niin kompressiovaatteiden käyttäjistä kuin ei-käyttäjistä kolme neljästä kaipaakin enemmän tietoa ja puolueetonta tutkimusta vaatteiden toimivuudesta ja hyödyistä.

 

Käyttäjistä 71 % on ehtinyt käyttämään kompressiotekstiilejä alle 2 vuotta. Osalle vastaajista käyttökokemusta on kertynyt kuitenkin jo yli 3 vuotta. Vastaajien kompressiovaatteiden lyhyt käyttöaika kuvastaa hyvin, että erilaiset kompressiotekstiilit tekevät tuloaan urheilijoiden ja kuntoilijoiden keskuuteen parhaillaan.

 

 

Kompressiovaatteiden käyttö on lisääntynyt viimeisen 2 vuoden aikana

 

Tutkimuksessa oli mukana 25 eri kompressiovaatemerkkiä, jotka olivat Compressport, 2XU, Asics, CEP, Salomon, Skins, Zero Point, Adidas, X-socks, Under Armour, BV sport, Casall, Gococo, K2, Lenz, McDavid, Moose, Newline, North Bend, Ompu Multisport, Orca, Rehband, Sigvaris, Soc, Venotrain ja X-ACTION. Kompressiovaatemerkkien lisääntynyt määrä kuvaa hyvin kompressiovaatteiden suosion kasvua. Eri kompressiovaatemerkit tunnetaan kuitenkin todella huonosti. Ei-käyttäjistä yli puolet on kuullut vain kahdesta tutkimuksen 25 kompressiovaatemerkistä. Käyttäjistäkin yli puolet on kuullut vain kahdeksasta tutkimuksessa mukana olleesta merkistä.

 

Kompressiovaatteista hyötyä urheiluun

Tutkimukseen osallistuneista vastaajista 37 % käyttää kompressiovaatteita. Käyttäjistä kaksi kolmasosaa on kuntoliikkujia ja neljäsosa kilpa-urheilijoita. Käyttäjien eniten harrastamat lajit ovat juoksu, kuntosali, crossfit, triathlon ja hiihto. Kompressiovaatteita käytetään säännöllisesti urheillessa. Käytetyimmät kompressiovaatteet ovat sukka, säärystin, housut ja paita. Kolmasosa käyttäjistä käyttää kompressiovaatteita urheilun lisäksi myös palautumisessa. Kompressiotekstiileitä käytetään myös töissä, vapaa-ajalla ja vammojen hoidossa.

 

Tutkimus osoitti, että käyttäjät ovat tyytyväisiä kompressiovaatteisiin, sillä peräti 93 % vastaajista suosittelisi käyttämäänsä kompressiovaatemerkkiä kaverille. Kompressiovaatteet ovat siis ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Kompressiovaatetutkimus selvitti kompressiovaatteiden tärkeimmät hyödyt. Kompressiovaatteiden käyttö tukee lihaksia, vähentää lihasten kipeytymistä, tehostaa verenkiertoa, nopeuttaa palautumista, auttaa jaksamaan pitkät harjoitukset paremmin, estää vammojen syntyä ja parantaa suorituskykyä. Myös lajituntuman, ryhdin, tekniikan ja kehon hahmotuksen todettiin paranevan. Peräti 70 % kompressiovaatteiden käyttäjistä totesi kompressiovaatteiden tukevan lihaksia.

 

 

Kompressiovaatteista monenlaista hyötyä urheiluun

 

Käyttäjät kokivat, että huonointa kompressiovaatteissa ovat korkea hinta, pukemisen hankaluus, epäily kompression toimivuudesta ja säilymisestä tuotteessa sekä tekstiilien rikkoutumisesta mikä usein johtuu kompressiovaatteiden vääränlaisesta pukemistavasta.

 

Kompressiovaatemerkkien vertailu

Tutkimuksen käytetyimmät kompressiovaatteet olivat suomalainen Zero Point (29 %), australialainen 2XU (13 %), Adidas (7,5 %) ja sveitsiläinen Compressport (7%). Tutkimuksessa 25 kompressiovaatemerkin paremmuutta arvioitiin 20 eri ominaisuudella, jotka olivat materiaalin paksuus/ohuus, kompression voimakkuus, kompression asteittainen jakautuminen, istuvuus, parempi ryhti, kehon hahmotus, lajituntuma, energisempi/vireämpi olo, tehostaa verenkieroa, ennalta ehkäisee vammojen syntyä, auttaa vammojen hoidossa, vähentää lihasten kipeytymistä, estää lihasvaurioita suorituksen aikana, jaksaa paremmin pitkät harjoitukset, mahdollisuus lisätä harjoitusmääriä, nopeampi palautuminen, tukee lihaksia, positiivinen muutos sykkeessä, parempi tekniikka ja parempi suorituskyky. Tutkimuksen kokonaisvoittajan selvittämisessä vastaajat arvioivat ainoastaan ensisijaisesti käyttämäänsä vaatemerkkiä. Kokonaisvoittajaksi nousi Compressport, toiseksi ylsi 2XU ja kolmanneksi sijoittui Asics. Compressportin vaatteissa parasta olivat kompression voimakkuus, istuvuus ja palautumisen nopeutuminen. 2XU:n tuotteissa eniten kiitosta saivat kompression voimakkuus, materiaalin paksuus ja lihasten tukeminen. Asics:n vahvuudet olivat istuvuus, parempi suorituskyky ja lihasten kipeytymisen väheneminen.

 

Yllä mainittujen ominaisuuksien lisäksi kompressiovaatteiden valinnassa painottuvat vaatteiden käytöstä koettu hyöty sekä vaatteiden laatu, toimivuus ja istuvuus. Osassa kompressiovaatteita on kauttaaltaan tasainen kompressio ja osassa asteittain muuttuva kompression voimakkuus. Eroja merkkien välillä on myös niveltaipeiden yli menevien osien materiaaleissa ja kompressiossa, sillä osassa tuotteista käytetään joustavampia materiaaleja eikä kompressiota ole ollenkaan niveltaipeiden kohdalla.

 

Tutkimuksen kokonaisvoittaja Compressport luottaa tuotteidensa laatuun ja se lupaa, että vaatteiden materiaalit säilyttävät kompressiolujuuden käytössä. Tuotteilla onkin kahden vuoden tehdastakuu ja 30 päivän palautustakuu. Kankaiden materiaalit ovat keveitä ja hyvin hengittäviä eivätkä ne ime itseensä lainkaan vettä, joten niitä voi käyttää myös vesiurheilussa. Kokonaisvoittajan lisäksi kompressiovaatteiden paremmuutta arvioitiin 14 eri kategoriassa, joista esimerkkeinä mainittakoon kestävyysurheilijoiden ja maratoonareiden valinta 2XU sekä kilpa- ja huippu-urheilijoiden valinta Compressport.

 

Lisätietoja tutkimuksesta ja kategoriavoittajista löytyy osoitteesta www.testinglab.fi.


Takaisin uutisiin