Kirjoittaja on Testing Labin palvelupäällikkö Matti Taini.

Minulla on usein tapana tarjota valmistamaani raakasuklaata kotonamme vieraileville ystäville, sillä sitä on aina pakastimessa valmiina ja se on ravinteikas ja terveellinen tarjottava. Raakasuklaata maistettuaan ystävät järjestään kysyvät raakasuklaan reseptiä ja tässä se nyt tulee teille kaikille.

Raakasuklaa sopii makunsa puolesta herkutteluun niin ystävillemme kuin lapsillemmekin ja raakasuklaan hyvä puoli on siinä, että herkkukiintiö tulee täyteen jo parista palasta. Raakasuklaa on täynnä ravinteita ja maratoonarina käytän raakasuklaata pääsääntöisesti energianlähteenä ennen kovempia juoksutreenejä ja lihaskuntotreenejä sekä palautumiseen kovempien treenien jälkeen.

Raakasuklaalla tarkoitetaan suklaata, jonka valmistuksessa ei missään tuotannon vaiheessa ylitetä 46 asteen lämpötilaa. Suklaa valmistetaan teollisesti prosessoimattomista ja kuumentamattomista raaka-aineista, jolloin suklaaseen jää talteen arvokkaat ravintoaineet, jotka tuhoutuvat korkeissa valmistuslämpötiloissa. Raakasuklaasta voit lukea lisää alla olevasta linkistä:

https://www.testinglab.fi/ravinteikas-raakasuklaa/


Raakasuklaan valmistus


Ainekset

  • Sokeroimaton luomu kaakaomassa (kuva alla)
    • Kaakaomassaa on saatavilla myös valmiiksi makeutettuna kookossokerilla (esim. Foodin raakasuklaamassa intense 85 %)
  • Kookossokeri tai Masajo Jaksamisjuoma (kuva alla)
    • Raakasuklaan makeuttaminen kannattaa aloittaa kookossokerilla.
    • Itse käytän nykyisin Masajo Jaksamisjuomaa (erityisesti ennen treeniä ja treenin jälkeen raakasuklaata syödessä). Masajo Jaksamisjuoman ainekset ovat Intiaanisokeri® -täysruokosokeri ja Ruususuola® -kristallisuola sekä luonnolliset makuaineet (vanilja- ja lakritsijuurijauhe)
  • Lakritsijauhe (voi jättää pois)
  • Mulperimarjat
  • Gojimarjat
  • Maapähkinävoi (mieluiten crunchy, ei smoothy)


Valmistus

1. Kuumenna vesihauteessa kaakaomassa sulaksi suklaaksi eli laita kattilaan vettä ja aseta kattilan kokoa mahdollisimman hyvin vastaava metalliastia kattilaan.


2. Aseta kattilaan kansi päälle, jolloin lämpö pysyy metalliastiassa paremmin. Kiehauta vesi ja laita levy pois päältä. Odota pari minuuttia ja sekoita. Toista kiehautus ja sekoitus kunnes kaakaomassa on sulanut kokonaan.



3. Kun kaakaomassa on sulanut (alla olevan kuvasarjan vasen kuva), lisää sokeri (kookossokeri tai Masajo) (kuvasarjan keskimmäinen kuva). Itse tykkään tummasta suklaasta ja käytän 85 % kaakaomassaa ja 15 % sokeria. Ensimmäistä kertaa raakasuklaata valmistaessa voit laittaa kaakaomassaa 75 % ja sokeria 25 %. Keittiövaa’an avulla määrät on helppo punnita. Kun sokeri on sekoittunut kaakaomassaan, tarkista maku ja lisää makeutusta tarvittaessa.


4. Lisää lakritsijauhe (kuvasarjan oikea kuva) ja sekoita. Lisää jauhetta siten, että maku tulee esiin seoksesta.


5. Laita erilliseen kulhoon raakasuklaan muut ainekset: mulperimarjat (nämä tuovat raakasuklaaseen myös makeutta ja toffeista makua), gojimarjat ja maapähkinävoi. Raakasuklaaseen sopivat hyvin myös esimerkiksi marjajauheet ja kookoshiutaleet. Lisää sulaan kaakaomassaan lemppariaineksesi ja sekoita.


6. Kaada seos leivinapaperin päälle pakastuksen kestäville lautasille tai silikonisiin jääpalamuotteihin, jolloin saat hienoja konvehteja vaikkapa juhlia varten. Laita lautaset / muotit pakastimeen, kunnes ne ovat kovettuneet (n. 30 min). Raakasuklaat ovat valmiita, kun ne pystyy käsin tai veitsellä leikkaamaan paloiksi eli seos ei ole enää liian pehmeää. Silikonimuoteissa raakasuklaat ovat valmiit, kun ne pysyvät ehjinä irti painettaessa. Säilytä suklaat pakastimessa, josta ne ovat heti valmiita tarjottavaksi / syötäväksi.


Perheesssämme ei ole käytetty valkoista sokeria enää pitkään aikaan, vaan käytämme kaikessa kookossokeria. Leivonnassa se ei tosin vaahtoudu kananmunien kanssa, mutta leivonnaisetkin on silti saatu onnistumaan. Leivonnaisiin kookossokeri tuo kivasti kinuskimaista makua.