Kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä tulisi nauttia vähintään puoli kiloa päivässä eli noin 6 kourallista, mutta miksi kasviksia kannattaa lisätä ruokavalioon ja mitkä ovat siihen parhaat keinot?
Kasvisten lisääminen kannattaa monesta syystä
Kasviksista saa lisää väriä ja makua ruokaan ja samalla ruokavalio monipuolistuu
Kasvikset ovat luonnon omia terveyspommeja ja ne sisältävät runsaasti mm. vitamiineja, kivennäisaineita, suojaravintoaineita ja kuitua.
Kasvisten sisältämät antioksidantit nopeuttavat fyysisestä harjoittelusta aiheutuneiden kudosvaurioiden paranemista ja edistävät siten palautumista. Kasvikset ovat parhaita antioksidanttien lähteitä.
Kasvikset ovat terveydelle hyödyksi. Runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävän ruokavalion on lukuisissa väestötutkimuksissa todettu pienentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpiin.
Kasvikset sisältävät painoonsa nähden vain vähän energiaa, joten ne ovat avuksi myös painonhallinnassa
Kasvisten syömisestä jää kevyt ja hyvä olo
Parhaat keinot kasvisten lisäämiseen
Kasvisten tulee olla helposti saatavilla
Suosi sesonkia. Silloin kasvikset ovat parhaimmillaan ja tuovat ruokiin tuoretta makua. Sesongin suosiminen tuo luonnollista vaihtelua kasvisten käyttöön. Sesonkikasvikset voi katsoa esimerkiksi satokausikalenterista. Helppo tapa on myös ostaa tarjouksessa olevia kasviksia, sillä sesonkiaikaan kasvikset ovat edullisimmillaan suuren tarjonnan takia.
Nauti kasviksia monin eri tavoin valmistettuna: sellaisinaan tuoreina, dippailemalla, kastikkeissa, wokeissa, keitoissa, smoothieissa ja rohkeasti maustamalla, jolloin pääset uusiin maku-ulottuvuuksiin.
Urheilun jälkeen proteiinipitoisen palautusjuoman voi korvata smoothiella, joka sisältää proteiinin lisäksi mm. banaania, mangoa ja mustikoita.
Kiireisinä päivinä kaupan valmiiden salaattiaterioiden hyödyntäminen
Lehtikaalisipsit terveelliseen naposteluun
Ohje lehtikaalispsien valmistamiseen
Ainekset
1 pussi (200 g) lehtikaalta
2 rkl öljyä
Ripaus suolaa (max. ¼ tl)
Valmistus
Pilko lehtikaalen lehdet pieniksi paloiksi ja laita ne kulhoon
Lisää kulhoon öljy ja sekoita
Laita lehtikaalit uunipellille ja valmista ne uunissa 150 asteessa 20 minuuttia, kunnes sipsit ovat kauttaaltaan kuivia ja rapeita. Jos lehtikaaleista tulee liian tummia, niin pienennä hieman uunin lämpötilaa seuraavalla kerralla.
Sirottele sipsien päälle varovasti suolaa ja laita jäähtyneet sipsit kulhoon tarjolle. Vinkki suolaa voi lisätä myös jälkikäteen ja perheen pienimmät voivat tykätä sipseistä enemmän ilman suolaa
Päivittäinen salaatti
Päivittäinen salaatti on ajatuksena houkutteleva ja toimiva keino saada omaa kehoa buustattua monipuolisesti erilaisilla ravinteikkailla kasviksilla. Päivittäinen salaatti voi muodostaa kokonaisen aterian tai olla pääosassa yhdellä päivän aterioista.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.