Kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä tulisi nauttia vähintään puoli kiloa päivässä eli noin 6 kourallista, mutta miksi kasviksia kannattaa lisätä ruokavalioon ja mitkä ovat siihen parhaat keinot?


Kasvisten lisääminen kannattaa monesta syystä

  • Kasviksista saa lisää väriä ja makua ruokaan ja samalla ruokavalio monipuolistuu
  • Kasvikset ovat luonnon omia terveyspommeja ja ne sisältävät runsaasti mm. vitamiineja, kivennäisaineita, suojaravintoaineita ja kuitua.
  • Kasvisten sisältämät antioksidantit nopeuttavat fyysisestä harjoittelusta aiheutuneiden kudosvaurioiden paranemista ja edistävät siten palautumista. Kasvikset ovat parhaita antioksidanttien lähteitä.
  • Kasvikset ovat terveydelle hyödyksi. Runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävän ruokavalion on lukuisissa väestötutkimuksissa todettu pienentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpiin.
  • Kasvikset sisältävät painoonsa nähden vain vähän energiaa, joten ne ovat avuksi myös painonhallinnassa
  • Kasvisten syömisestä jää kevyt ja hyvä olo


Parhaat keinot kasvisten lisäämiseen

  • Kasvisten tulee olla helposti saatavilla
  • Suosi sesonkia. Silloin kasvikset ovat parhaimmillaan ja tuovat ruokiin
    tuoretta makua. Sesongin suosiminen tuo luonnollista vaihtelua kasvisten käyttöön. Sesonkikasvikset voi katsoa esimerkiksi satokausikalenterista. Helppo tapa on myös ostaa tarjouksessa olevia kasviksia, sillä sesonkiaikaan kasvikset ovat edullisimmillaan suuren tarjonnan takia.
  • Nauti kasviksia monin eri tavoin valmistettuna: sellaisinaan tuoreina, dippailemalla, kastikkeissa, wokeissa, keitoissa, smoothieissa ja rohkeasti maustamalla, jolloin pääset uusiin maku-ulottuvuuksiin.

  • Urheilun jälkeen proteiinipitoisen palautusjuoman voi korvata smoothiella, joka sisältää proteiinin lisäksi mm. banaania, mangoa ja mustikoita.
  • Kiireisinä päivinä kaupan valmiiden salaattiaterioiden hyödyntäminen
  • Lehtikaalisipsit terveelliseen naposteluun


Ohje lehtikaalispsien valmistamiseen 


Ainekset

  • 1 pussi (200 g) lehtikaalta
  • 2 rkl öljyä
  • Ripaus suolaa (max. ¼ tl)

Valmistus

  • Pilko lehtikaalen lehdet pieniksi paloiksi ja laita ne kulhoon
  • Lisää kulhoon öljy ja sekoita
  • Laita lehtikaalit uunipellille ja valmista ne uunissa 150 asteessa 20 minuuttia, kunnes sipsit ovat kauttaaltaan kuivia ja rapeita. Jos lehtikaaleista tulee liian tummia, niin pienennä hieman uunin lämpötilaa seuraavalla kerralla.
  • Sirottele sipsien päälle varovasti suolaa ja laita jäähtyneet sipsit kulhoon tarjolle. Vinkki suolaa voi lisätä myös jälkikäteen ja perheen pienimmät voivat tykätä sipseistä enemmän ilman suolaa


Päivittäinen salaatti

Päivittäinen salaatti on ajatuksena houkutteleva ja toimiva keino saada omaa kehoa buustattua monipuolisesti erilaisilla ravinteikkailla kasviksilla. Päivittäinen salaatti voi muodostaa kokonaisen aterian tai olla pääosassa yhdellä päivän aterioista.