EDELLINEN
Katajamäen ekoyhteisön erilaiset villivihannes-, sieni- ja naattihapatteet on testattu Testing Labissa 20 testaajan puolueettomalla testiryhmällä, joilla oli säännöllisesti seuraavia vatsaoireita: vatsakivut, vatsan turvotus, ripuli, ummetus ja/tai muut vatsaoireet.
Jokainen testaaja sai käyttöönsä Katajamäen yhteisön 10 erilaista kolmanneskilon kokoista purkkia erilaisia villivihannes-, sieni- ja naattihapatesekoituksia. Testaajat söivät testijakson aikana yhden purkillisen kolmessa päivässä lisukkeena tai esim. leivän päällisenä muun ohessa.
Testijakson kesto oli 5 viikkoa seuraavasti: 3 viikkoa tuotteiden käyttöä, 1 viikko taukoa ja 1 viikko tuotteiden käyttöä.
Villihapatteilla pitäisi olla immuunipuolustusta vahvistavia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia pro- ja prebiootttisten ominaisuuksien ja kasvilajikohtaisten vaikutustensa vuoksi erityisesti suoliston toiminta vahvistaen, mutta myös muillakin tavoin. Katajamäen yhteisö kaipaa nyt tällaisille olettamuksille kokemukseen perustuvaa tulkintaa – tai niiden kumoamista etteivät he tekisi turhaa työtä. Testauksen tulokset voisivat edistää sitä olettamaa, että terveydellemme olennaiset ravitsemuslähteet löytyisivätkin jo omilta takapihoiltamme eivätkä vain terveystuotteiden maailmanmarkkinoilta tai apteekkien hyllyiltä.
Testiryhmään valittiin 20 tuotteen kohderyhmää vastaavaa testaajaa. Jokaisella testaajalla oli vähintään kaksi seuraavista vatsaoireista:
Oireet olivat kaikilla testaajilla päivittäisiä.
Testiryhmäläisillä oli myös erilaisia kipuja: nivelet, selkä ja päänsärky:
Katajamäen villivihannes- ym. hapatteet on kerätty pääasiassa vain omasta tai lähiympäristön puhtaasta ja käsittelemättömästä maaperästä. Neitseellisellä maaperällä on olennainen merkitys kasvien ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin ja myös sienirihmastojen anteihin liittyen.
Jokainen testaaja sai käyttöönsä 10 erilaista villivihannes-, sieni- ja naattihapatesekoitusta:
Elimistön immuniteetille suolen toimintakyky ja sen mikrobiston monimuotoisuuden vahvistaminen on ratkaisevaa. Suolen mikrobiston monimuotoisuus on puskuri, jolla haitalliset mikrobit ym. haitalliset ainekset ja vaikutukset pystytään torjumaan. Hyvin toimiva suolisto kohottaa myös mielialaa, vatsa kun on ”toiset aivomme” ja aivojemme emä.
Maitohappokäyneet kasvikset sisältävät sekä ns. probiootteja että prebiootteja. Probiootit ovat eläviä, tutkitusti terveyttä edistäviä mikrobeja, jotka kiinnittyvät suoliston pintaan ja auttavat vahvistamaan suoliston mikrobitasapainoa. Prebiootit ovat kuituja, sulamattomia ainesosia, yleensä hiilihydraatteja, joita suoliston bakteerikasvusto käyttää ravinnokseen. Siten prebiootit myös auttavat hyvien, terveyttä edistävien mikrobien kasvua ja niiden kykyä pitää puolensa haitallisia mikrobeja vastaan. Maitohappokäyneet kasvikset sisältävät myös näiden kasvien omia erityisiä terveyttä edistäviä ominaisuuksiaan. Villivihannesten terveysvaikutukset ovat omaa luokkaansa, kun ne kasvavat mineraalipitoisuuksiltaan ja mikrobiominaisuuksiltaan erityisen rikkailla mailla ja kun kullakin kasvilajilla on lisäksi omat erityiset ominaisuutensa. Maitohappokäymisellä hapatettuina niiden terveysvaikutukset saadaan säilymään elävänä ravintona ylivuotisesti suolaamisen, kuivaamisen tai pakastamisen sijaan.
Kaksi testaajista eivät maun takia pystyneet käyttämään tuotteita, toisella heistä vatsan tila oli niin herkkä, että tuotteiden haju aiheutti vatsaan epämiellyttäviä tuntemuksia. Alla olevat tulokset ovat testaajilta, jotka käyttivät tuotteita ohjeistuksen mukaisesti.
82 % testaajista sai villivihanneshapatteista apua vatsaoireisiin.
Katajamäen yhteisön villivihanneshapatteiden avulla:
Prosenttimääristä tulee yhteensä yli 100 %, sillä osalla testaajista vatsaoireet sekä helpottuivat että harventuivat.
Vatsaoireilla tarkoitettiin seuraavanlaisia testiryhmällä olleita oireita: Vatsakivut, vatsan turvotus, ripuli, ummetus, gluteeni ja muut vatsaongelmat.
77 % testaajista suosittelee Katajamäen yhteisön villivihanneshapatteita kaverille.
Maku oli suurin tekijä miksi testaajat eivät suosittelisi tuotetta kaverille, vaikka suurimmalla osalla näistä testaajista vatsaoireet helpottuivat ja kivut vähentyivät sekä vatsa toimi paremmin.
Kaksi testaajista eivät maun takia pystyneet käyttämään tuotteita, toisella heistä vatsan tila oli niin herkkä, että tuotteiden haju aiheutti vatsaan epämiellyttäviä tuntemuksia. Alla olevat tulokset ovat testaajilta, jotka käyttivät tuotteita ohjeistuksen mukaisesti.
Katajamäen yhteisön villivihanneshapatteiden avulla 82 % testaajista sai villivihanneshapatteista apua vatsaoireisiin:
Prosenttimääristä tulee yhteensä yli 100 %, sillä osalla testaajista vatsaoireet sekä helpottuivat että harventuivat.
Testaajat, jotka saivat apua vatsaoireisiin totesivat seuraavaa:
Yhdellä testaajista on kiihtynyt ruoansulatus ja hänellä tuotteiden käytön seurauksena ilmeni ripulia. Testaaja epäili, että tuotteiden käytön maltillisempi aloittaminen olisi auttanut tilanteeseen. Toisella testaajalla vatsa puolesaan oli vaihtelevasti löysällä.
Tuotteet toivat helpotusta vatsan toimintaan ja vatsa toimi normaalia paremmin. Tuotteita käyttäessä vatsa tasapainottui ja rauhoittui. Vatsan reagointi ruokailuun vähentyi eikä vatsa mennyt sekaisin enää yhtä usein kuin normaalisti. Myös ruoansulatus toimi normaalia paremmin. Tuotteiden käyttö toi kylläistä ja hyvää olo vatsaan ja näläntunne oli normaalia vähäisempää.
Yksittäisiä testaajahavaintoja
Kaikilla testaajilla tuotteen käytöllä ei ollut vaikutusta ulosteen laatuun. Ulosteen laadussa havaitiin kuitenkin seuraavaa:
Testiryhmä ei havainnut tuotteen käytöllä olevan vaikutusta stressiin ja energiatasoihin. Muutama testaaja havaitsi kuitenkin, että olo oli normaalia virkeämpi ja että normaalia kevätmasennusta ei tullut tuotteita käyttäessä. Mieliala parani vatsaoireiden vähentymisen myötä.
35 % testaajista ei ollut kyseisiä oireita. Testaajista, joilla oli oireita, 18 % sai villivihanneshapatteista apua erilaisiin kipuihin nivelissä, selässä tai päänsäryssä.
Katajamäen yhteisön villivihanneshapatteiden avulla:
Tuotteiden käytöllä ei ollut merkittävää vaikutusta kipujen vähentymiseen tai lievittymiseen. Apu nivelkipuihin oli hyvin yksilöllistä.
10 eri tuotemausta löytyi tietynlaiset makuryhmät, joista jokin tietty ryhmä oli usein yksittäisen testaajan mielestä muita parempi. Yleisesti ottaen maut olivat väkeviä, voimakkaita ja vahvoja ja täten makuihin sopeutuminen oli hankalaa ja vei aikaa. Happamista mauista tykkäävät testaajat tykkäsivät myös näistä tuotteista. Testaajat totesivat makujen olevan raikkaan kirpeitä ja tuotteista välittyi mielikuva puhtaasta metsästä ja sen superfoodeista.
77 % testaajista suosittelee Katajamäen yhteisön villivihanneshapatteita kaverille.
Maku oli suurin tekijä miksi testaajat eivät suosittelisi tuotetta kaverille, vaikka suurimmalla osalla näistä testaajista vatsaoireet helpottuivat ja kivut vähentyivät sekä vatsa toimi paremmin.
Katajamäen ekoyhteistön villivihannes-, sieni- ja naattihapatteet saavat käyttöönsä ”Tested Testing Lab” -tunnuksen.